top of page

Wie ben ik?


Mensen die bij mij komen hebben vaak deze vraag. Ze weten niet meer zo goed wie ze zijn, wat ze willen of hebben de grip op hun leven verloren. Vaak zijn er dan in korte tijd een aantal dingen gebeurd en weten ze eigenlijk niet meer wat werkt. Dat voelt heel onzeker en een beetje onveilig.


Wie ben je eigenlijk?

In jouw kern ben je één, maar in de loop der tijd heb je allerlei lagen om je heen gebouwd, uit een soort overlevingsmechanisme. Het zijn overtuigingen, patronen en ervaringen die jou teleurstelling hebben opgeleverd. Je gelooft het gevoel dat je er niet mag zijn of in ieder geval dat je niet oké bent. Je bent daar dan heel streng in voor jezelf en je zegt voortdurend nee tegen jezelf. Je hebt een vrij kritische ik die tegen je praat, die klinkt zo overtuigend dat je zelfs denkt dat dat de waarheid is, maar dat is niet zo. Lees even verder;


State of mind

Ik volg trainingen bij de Oneness University uit India. Zij willen World Peace bewerkstelligen door mensen tot 'Enlightenment' te brengen. Vrijheid van de mind. De belangrijkste boodschap is dat je voortdurend leeft vanuit een staat die je niet vooruitbrengt. Zij noemen dat de ‘suffering state’, oftewel de staat waarin je in een vorm van lijden verkeert.

Je hebt ook een ‘beautiful state’, oftewel een staat waarin je vol liefde en vreugde bent. Dat levert ook andere resultaten op. En je kunt niet continu in een mooie, liefdevolle staat leven, want er gebeurt natuurlijk van alles. Als je leert hier getuige van te zijn en dingen van een afstand te bekijken, heb je de keus om op een andere manier te reageren.


Je bent niet je gedachten

Je bent niet je gedachten, net zoals je niet je lichaam bent. Terwijl je daar je wel mee identificeert. Hoe zit dat dan? Jouw mind bestaat uit een aantal varianten, zoals de denkende, de oordelende, de intellectuele mind, met elke een eigen functie.


Jouw denkend brein

Je hebt een denkend brein dat voortdurend allerlei gedachten opwerpt, vaak dezelfde, en aan die gedachten gekoppeld ervaar je dezelfde emoties. Het is net een metrolijn, elke keer dezelfde, die op hetzelfde station stopt. Het zijn de gedachten die je eigenlijk niets brengen.


Jouw oordelende brein

Dan heb je nog hetzelfde met het oordelende brein, ook wel het ego-brein. Dit brein gaat aan de haal met de gedachten (metrolijn). Het identificeert elke keer wat deze gedachten oproepen, zoals angst, spanning, hoop, boosheid, enzovoort. Direct vormt zich ook een oordeel hierover.


Jouw intellectuele brein

Het intellectuele brein verdeelt alle gedachten in goed en fout, je hoort erbij of niet, de ander is oké, zo hoort het, het verdeelt en vergelijkt. Dit brein is erg geconditioneerd en je gedachten raken vaak verstrikt. Denk aan de uitspraak van Einstein: "We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them."


Awareness

Het brein van bewustwording daarentegen is het brein van waaruit je kunt waarnemen, observeren en reflecteren. Hier heb je toegang tot jouw wijsheid, in verbinding met je hart. Jouw eigen essentie die wijst je de weg in het hier en nu.


Het brein is als een soort matrix en als je meer bewust wordt, dan ben je als een arend die hoger gaat vliegen om alles te kunnen overzien. Je bent dan niet meer je gedachten en kunt betere beslissingen nemen en krachtige acties ondernemen omdat je niet wordt beperkt door jouw beperkende gedachten.

Het doel is om te observeren wat er gebeurt, dit rustig te bezien en jezelf af te vragen in welke dimensie je je bevindt - in een beperkende mindset of in een staat waarin veel meer mogelijk is. Als je dit oefent, krijg je een beter beeld en gevoel bij wie je zelf bent en welke invloed je kunt uitoefenen. Dit geeft rust in jezelf.


Tips om meer stil te staan bij jezelf:


1. Ademhalingsoefening: Adem 4 tellen in en 8 tellen uit, waarbij je diep inademt en diep uitademt. Zorg ervoor dat je uitademing langer duurt dan je inademing. Door dit een minuut of 5 tot 10 te doen, word je rustiger.


2. Kom eerst tot rust: Stress is sowieso niet goed om heldere beslissingen te nemen. Als je gestrest bent, is het belangrijk om eerst tot rust te komen door bijvoorbeeld de ademhalingsoefening te doen, een wandeling buiten in de natuur, het bos, strand of park te maken, of de oefening met je aandacht naar binnen te doen.


3. Bodyscan: Ga even rustig zitten of liggen en focus op je ademhaling. Loop je hele lichaam na, van je voeten tot je hoofd, en span alles aan en ontspan het weer. Zo voel je waar er spanning zit en dat geeft je informatie over hoe het met je gaat.


4. Schrijven: Schrijven is een goede manier om te reflecteren. Door je gedachten op papier te zetten, krijg je inzicht in jezelf.


5. Alleen zijn in stilte: Breng wat tijd alleen door in stilte, zonder afleiding van telefoon, televisie of andere mensen. Zo kun je beter naar binnen keren en rust vinden.

30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page