top of page

Hoe krijg ik mijn gevoel van veiligheid weer terug?


Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Voor sommigen kan het voelen alsof het een teken is van zwakte, of dat het betekent dat je iets niet kunt.


Een cliënt van mij, een jonge vrouw van 31, kwam onlangs bij me binnen en ik merkte dat ze gespannen was. Ze was voorzichtig en lette op alles om haar heen. Ze vertelde me hoe heftig haar jeugd was geweest en dat ze altijd heel hard had gewerkt. Nu was het allemaal te veel en te zwaar en ze voelde zichzelf een zwakkeling. Ze was bang dat haar collega's haar zwakte zouden zien en wat moest haar leidinggevende wel niet van haar denken.


Maar toen ik tegen haar zei dat ze bij mij veilig was en dat ze alles kon vertellen, barstte ze in tranen uit. Toen ik haar vroeg wat er aan de hand was, voelde ze het verdriet en gemis dat ze nooit echt iemand had gehad die er voor haar was. Door haar verhaal te delen, besefte ze dat er nooit echt naar haar was geluisterd.


Om hulp vragen is niet zwak

Dit is een thema dat ik vaak tegenkom in mijn werk als coach, vooral bij mensen die te maken hebben met een burn-out. De eerste stap is om toe te geven dat je hulp nodig hebt en dat je het niet alleen kunt. Vaak zit er een diepere laag onder waar mensen zich niet gezien, gehoord of erkend voelen. Dit is waar ze naar op zoek zijn en waarom ze zo hard werken of zoveel taken op zich nemen.


Het is belangrijk om te begrijpen dat het vragen om hulp niet zwak is. Het betekent niet dat je iets niet kunt of dat je geen controle hebt over je leven. Het is juist een teken van kracht om toe te geven dat je hulp nodig hebt en om te weten wanneer je dit kunt vragen. Door hulp te vragen, kun je jezelf helpen om te groeien en te leren om te gaan met uitdagingen en obstakels.


Soms is het lastig om de eerste stap te zetten en hulp te vragen. Bij wie kun je terecht? Het wordt misschien wat makkelijker als je je realiseert dat veel mensen graag bereid zijn om te helpen. Je zou kunnen vragen of iemand met je mee wil kijken, of je je verhaal even tegen iemand aan kunt houden, of we even kunnen sparren, dat zijn manieren van het vragen voor hulp. Het is een stap in de richting van jezelf meer erkenning, en veiligheid geven. Een mooie manier om te groeien.


Waarom is het zo belangrijk om je veilig te voelen bij jezelf?

Een gevoel van veiligheid gaat voor mij onder andere over het accepteren van jezelf, wat er ook gebeurt, en jezelf toestaan om iets niet te weten. Het gaat erom dat je altijd een keuze hebt. Soms zitten we zo vast in onze overtuigingen of gedachten dat we geen uitweg zien. Op zulke momenten kan het fijn zijn om dit met iemand te delen en jezelf wat ruimte te geven.


Je zelfvertrouwen groeit als je bij jezelf te rade kunt gaan. Het draait allemaal om bewustwording: waarom doe je wat je doet? Het gaat om de verbinding tussen je hoofd en je hart en om in het hier en nu te blijven. Eckhart Tolle zei eens: "In het hier en nu is er geen probleem, dat ontstaat als je met je gedachten in het verleden bent of naar de toekomst gaat."


Wat zijn mogelijke oorzaken van het niet veilig voelen bij jezelf?

Een veelvoorkomende oorzaak van je niet veilig voelen bij jezelf is dat je in je jeugd geen onverdeelde aandacht kreeg of dat een van je ouders afwezig was, zowel fysiek als mentaal. In het ergste geval kan het zijn dat je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt van iemand die je vertrouwde. Als kind ben je dan geneigd om je gedeisd te houden, niet veel aandacht te vragen, lief te zijn en je aan te passen. Je houdt jezelf klein en neemt weinig ruimte in.


Je leert om de omgeving te scannen om te zien of het veilig is en of je er mag zijn. Dit heeft invloed op je latere leven. Je kent waarschijnlijk het fenomeen dat wanneer je een restaurant binnenkomt, je zoekt naar een veilige plek om te zitten, bijvoorbeeld met je rug tegen een muur of vanwaar je het hele restaurant kunt overzien. In ieder geval moet je zicht op een deur hebben, alsof er altijd een ontsnappingsroute moet zijn.


Hoe kun je ervoor zorgen dat je je veiliger gaat voelen bij jezelf?

In mijn coaching sessies werk ik met het naar binnen richten van je aandacht. Dit doe je door je ogen te sluiten, beide voeten op de grond te zetten en met je rug tegen de stoelleuning te zitten. Adem een paar keer diep in en uit en richt dan je aandacht naar binnen. Observeer wat er in je lichaam gebeurt, waar je lichamelijke sensaties of spanning voelt.

Leg je hand daarop en breng je aandacht en adem daar naartoe.


De meeste cliënten voelen dan dat het rustiger wordt vanbinnen. Vervolgens zoek je naar een plekje in jezelf waar je je veilig voelt. Dit hoef je niet te beredeneren, maar volg gewoon je intuïtie. Het is een plek waar je altijd naar terug kunt keren, want het zit vanbinnen. Op deze manier kun je de wereld even buitensluiten. Door dit vaker te doen wordt het gemakkelijker en voelt het vertrouwder aan.


Tip:

Begin elke dag met een paar minuten meditatie om je dag rustig en bewust te starten. Geef jezelf de tijd om te vragen wat je nodig hebt vandaag en hoe je dat kunt realiseren. Dit helpt je om meer bewust te zijn van jezelf en je omgeving.

20 weergaven

Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page