top of page

Stop met bang zijn voor de toekomst! Het onbekende omarmen.


Waarom zo angstig? Als je jezelf in de overgang van het heden naar de toekomst bevindt, ken je de verstikkende greep van onzekerheid. Deze ruimte is bezaaid met "wat als"-scenario's en twijfels. In plaats van lering te trekken uit het verleden, projecteren we vaak onze vroegere ervaringen op de toekomst. Angst is vooruitziend. Deze anticipatie kan je gevangen houden in een vicieuze cirkel, versterkt door bevestigende verhalen uit het nieuws en social media.

Mijn hond hierboven is een 'rescue dog' uit Griekenland, zij is nogal angstig voor al het nieuwe en ook mensen houdt ze liever op afstand. Ergens heeft ze een trauma opgelopen.

De bron van je angst Door ervaringen uit het verleden en wellicht trauma dat je hebt opgelopen ben je alert.

Je innerlijk overlevingsmechanisme scant voortdurend op mogelijke bedreigingen. Maar als dit mechanisme overactief wordt, kan het destructief zijn.

Voorbeeld: Een cliënte die meerdere keren kanker heeft overwonnen, voelt bij elk lichamelijk ongemak de angst dat de ziekte terug is. Ondanks dat medische checks vaak geruststellend zijn, leeft ze in constante zorg. Dat heeft mega impact op haar gemoedsrust en kwaliteit van leven. Hoe kan ze deze voortdurende angstcyclus doorbreken?

De cyclus doorbreken Bewustzijn is de sleutel. Als je je bewust bent van je gedachten en emoties, verminder je hun macht. Bijvoorbeeld, tijdens de gebeurtenissen van 9/11 waren velen, waaronder ikzelf, vastgelijmd aan de televisie. Het constante herhalen van die tragische beelden had een diepgaand effect op de psyche. Dit heeft ertoe geleid dat ik zelfs een geplande reis naar Amerika annuleerde uit angst. Het is essentieel om te herkennen welke negatieve zinnen en verhalen je jezelf vertelt en hoe externe invloeden zoals de media deze kunnen versterken.

Zelfcompassie boven zelfkritiek In plaats van jezelf te bekritiseren voor je angsten, nodig zelfcompassie uit. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid als je een vriendin of vriend zou behandelen.

Praktische stappen tegen angst

  • Kleine doelen stellen: Concentreer je op behapbare doelen in plaats van de overweldigende toekomst.

  • Praat erover: Angst gedijt in stilte. Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt.

  • Beweeg: Lichaamsbeweging helpt bij het afbreken van stresshormonen.

  • Mediteer: Regelmatige meditatie bevordert mentaal welzijn.

  • Blijf in het nu: breng steeds je gedachten terug naar het hier en nu

  • Focus op je adem: 4 tellen in en 8 tellen uit is een simpele ademhalingsoefening

Je bent meer dan je angst

Door veel met mijn hond te ondernemen en haar steeds gerust te stellen en zelf rustig te blijven, gaat het nu een stuk beter dan in het begin.

Vergeet niet dat je veel meer bent dan je angsten. Met een beetje moed kun je je ware zelf vinden en groeien, ongeacht de uitdagingen van de toekomst.

10 weergaven

Commentaires


Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page