top of page

Tips voor vrouwen om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan


Foto Credit: Unsplash Nadine Shaabana

Vrouwen zijn vaak het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, of het nu gaat om seksueel misbruik, intimidatie of andere vormen van ongewenste aandacht. We dragen bijna allemaal wel een verhaal met ons mee. En ik wil ook een persoonlijke ervaring (een van de vele) met jullie delen.


Ik kwam ooit bij mijn fysiotherapeut en ik kreeg een vervanger. Hij zei dat hij mijn nek moest uitrekken, en hij plaatste zijn handen op mijn borsten. Ik lag met ontbloot bovenlijf en had geen bh aan en ik wist niet zeker of dit wel normaal was. Een paar dagen later vertelde ik mijn verhaal aan mijn eigen fysio en zij schrok ervan. Ik was blijkbaar ook de tweede persoon waarbij zoiets was voorgevallen. Het goede nieuws: de man werd geschorst. En het gaf me een goed gevoel dat ik daar iets van gezegd had. Dit zijn ongemakkelijk situaties waarin het belangrijk is om je grenzen aan te geven.


Hieronder volgen enkele tips waarmee je jezelf kunt beschermen:

  1. Geef direct aan als je iets niet oké vindt en iets niet prettig voelt. En dan kun je opmerkingen krijgen als: ‘stel je niet zo aan’, of ‘wat ben jij preuts zeg’, maar dan zeg je gewoon: ‘dat kan wel wezen, maar voor mij is dit niet oké, punt!’ Verder hoef je niets uit te leggen.

  2. Oefen met ‘nee’ zeggen en je grenzen aangeven. Dit betekent niet dat je boos wordt of agressief bent, maar dat je duidelijk maakt dat er grenzen zijn die niet overschreden mogen worden. En je mag hier best strak in zijn. Duidelijk aangeven van hé kappen, hiermee stoppen! Je toon mag best wat harder zijn als je dit zegt. Als je te lief blijft, komt het misschien niet over. Als je duidelijk bent, dan schrikken ze er sneller van.

  3. Blijf weg bij situaties waarin je echt geen comfortabel gevoel hebt - ook als het lastig is om nee te zeggen, luister dan naar wat jouw intuïtie en innerlijke stem vertellen; Veel mensen voelen aan wanneer iets verkeerd is en mogen daarnaar handelen! Dit kan bijvoorbeeld zijn als aan je gevraagd wordt om ergens mee naartoe te gaan, en je krijgt een gevoel bij die persoon zo van: ik weet niet wat jouw intentie is? Of je krijgt een uitnodiging voor een vergadering zo van: ‘nou loop anders even mee, dan gaan we in dit kamertje zitten.’ Zeg dan dat je dat niet ziet zitten, en je liever in een openbare ruimte wilt afspreken. En wees voorzichtig in situaties waarbij je met iemand meegaat. Vergeet niet om altijd naar je eerste gevoel te luisteren.

  4. Wees proactief in de manier waarop je met anderen communiceert - houd rekening met hun emoties maar wees ook duidelijk over wat acceptabel is en wat niet. Als voorbeeld: je komt in een nieuw team en je wil meteen duidelijk maken wat je wel en niet fijn vindt, dan kun je altijd je gebruiksaanwijzing aangeven. Even vertellen hoe jij werkt, wat je prettig vindt en wat je niet prettig vindt. Je kan iets zeggen zoals: Hé, weet je dit soort geintjes? Daar hou ik niet van. Dat moet je niet bij mij doen. Dat is een vorm van proactief communiceren.

  5. Kom voor een ander op. Als je je comfortabel genoeg voelt, en je ziet of merkt dat een ander gebukt gaat onder grensoverschrijdend gedrag, zeg dan tegen de persoon die dat gedrag vertoond dat dit niet kan, en vraag diegene om ermee te stoppen.

  6. Volg een training om je te helpen bij het aangeven van je grenzen. Wat ik in mijn training doe is zorgen dat je beter in je lijf leert voelen waar je grenzen liggen. Je leert op een duidelijke manier ‘nee’ zeggen, of mensen af te wimpelen en voor jezelf op te komen. Samen zorgen we ervoor dat je houding en de manier waarop je iets zegt, aangeeft waar jouw grenzen liggen en dat dit ook impact heeft op de ander.


23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page