Credit Dan Gold Unsplash
Waarom geeft het toch zo’n kick, om buiten de deur te eten op vakantie? Het is iets nieuws, iets spannends en geeft je een gevoel dat je misschien al een tijdje niet gevoeld hebt. Je voelt je toch wat vrijer en avontuurlijker als je op vakantie bent. Je voelt weer even die vlinders. En je wil de hele tijd ‘toevallig’ op hetzelfde moment de afwas doen op de camping, als die leuke man of vrouw die je gespot hebt.
De vakantie staat voor de deur en recentelijk kwam ik interessante cijfers tegen. 62% van de stellen maakt elke dag ruzie tijdens de vakantie, maar in de zomermaanden hebben we wel 12% meer seks. Bovendien vraagt 6% van de stellen om aparte kamers vanwege ruzies, en 27% van de mensen die vreemdgaan, doet dat tijdens een vakantie met hun partner. Deze cijfers zijn opvallend, nietwaar?
Tijdens een vakantie ben je opeens meer samen, terwijl je normaal gesproken je eigen bezigheden hebt. Dit kan leiden tot aanpassingsproblemen en irritaties, vooral als er al bestaande spanningen zijn. Het is belangrijk om hier iets aan te doen en niet constant ruzie te maken tijdens je vakantie.
Geef elkaar ruimte en ontdek elkaar op een nieuwe manier. Daarnaast moet je omgaan met verleidingen die op de loer liggen, aangezien de sfeer wat losser is op vakantie, zeker met een drankje op en er dan sneller geflirt wordt. Hoe kun je op een positieve manier met deze situaties omgaan? Wat te doen als je partner interesse toont in anderen of afgeleid raakt door aantrekkelijke mensen? In deze blog zullen we hierop ingaan.
Onthoud dat het niet per se rampzalig hoeft te zijn als er geflirt wordt of als je zelf verleid wordt. Het kan zelfs een belangrijk signaal zijn, in ieder geval voor jezelf.
Van irritaties tot escalaties op vakantie
Tijdens een vakantie kom je ineens samen met je partner en eventuele kinderen in een omgeving waar je constant bij elkaar bent. Je moet even afschakelen van je drukke werkzaamheden en de laatste voorbereidingen treffen voordat je op reis gaat. Reizen zelf kan ook al stressvol zijn, vooral als je met de auto in de file staat of met het vliegtuig reist.
De nieuwe omgeving, het andere eten, de andere taal en alle nieuwe ervaringen kunnen ook stressfactoren zijn. Bovendien heeft iedereen zijn eigen ritme: de ene persoon is een ochtendmens, terwijl de ander een avondmens is. Dit kan leiden tot frictie, vooral als een partner moe is van het werk of het zorgen voor de kinderen of allebei.
Verwachtingen en irritaties kunnen ontstaan wanneer je partner andere plannen heeft dan jij. Het is bekend dat je ongeveer een week nodig hebt om tot rust te komen en te ontspannen tijdens een vakantie. Daarom kunnen de eerste dagen nog onwennig en stressvol zijn. Daarnaast kunnen externe factoren zoals lawaaiige campings of problemen met accommodatie bijdragen aan irritaties.
Hoe hou je het hoofd koel op vakantie?
Tijdens een vakantie kunnen verleidingen opduiken, je kunt afgeleid raken door aantrekkelijke mensen en flirterige situaties, bijvoorbeeld bij het zwembad, in restaurants of tijdens uitstapjes. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, maar het is niet gezond om hierin stiekem en geheimzinnig te handelen. Het is beter om openlijk met je partner te communiceren en afspraken te maken over hoe je met verleidingen omgaat. Denk na over wat deze verleidingen in jou wakker maken en deel deze gedachten met je partner.
De sleutel tot harmonie
Het belang van eerlijke en open communicatie in een relatie is cruciaal. Het is essentieel om gevoelige onderwerpen op een respectvolle manier te bespreken en begrip en empathie te cultiveren om conflicten te voorkomen.
Conflictsituaties kunnen ons triggeren in ons aangepaste kind, waarin we overlevingsmechanismen gebruiken om pijn uit onze kindertijd te beschermen. Deze triggers kunnen leiden tot reacties zoals boosheid, verdriet of angst, waarbij we ons vastklampen aan de ander of ons in de steek gelaten voelen.
Het is belangrijk om te beseffen dat we vaak teruggaan naar oude pijn in deze situaties. Door even tot tien te tellen en te reflecteren op wat er gebeurt, kunnen we bewust worden van onze reacties. Een tip voor het delen van feedback is: geef aan wat je zag of hoorde (gedrag van de ander), het verhaal dat dan in je hoofd gaat rondspoken, hoe je je erbij voelt en wat je graag zou willen. Voor de ander is het dan belangrijk om te luisteren.
Het is goed om te beseffen dat vermoeidheid of stress onze reacties kunnen beïnvloeden en dat het soms beter is om even afstand te nemen voordat we reageren.
Ga eens in elkaars schoenen staan! En weet dat in een M/V relatie mannen en vrouwen vaak verschillend omgaan met situaties. Als tip: bekijk eens het filmpje van the 'Tale of two Brains' op YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=3XjUFYxSxDk Erg leuk en verhelderend.
Eerlijke en open communicatie is van groot belang. Het uiten van je gedachten, behoeften en wensen vergroot de kans dat je krijgt wat je wilt. Vraag erom en verwacht niet dat de ander je gedachten kan lezen.
Tips voor een gelukkige vakantie
Het is belangrijk om de vakantie goed te plannen en realistische verwachtingen te hebben. Bespreek van tevoren waar je naartoe wilt en wat je belangrijkste doelen zijn tijdens de vakantie. Stem ook af op hoe je de vakantie wilt invullen en zorg ervoor dat jullie allebei tijd voor jezelf hebben.
Soms moet je compromissen sluiten en uit je comfort zone stappen. Het kan verrassend zijn om nieuwe ervaringen op te doen, zelfs als ze buiten je gebruikelijke voorkeuren vallen. Het delen van deze ervaringen kan leiden tot speciale herinneringen en versterking van de band.
Als jullie verschillende interesses hebben, bijvoorbeeld jij houdt meer van avontuur en je partner zoekt juist ontspanning, is het makkelijk om af te wisselen en tijd te besteden aan elkaars voorkeuren.
Blijf praten op vakantie, zo wordt het een leuke herinnering
Het is handig om flexibel te blijven wanneer onverwachte situaties zich voordoen tijdens de vakantie. Geef elkaar ruimte en vermijd het in de controlemodus schieten. Realiseer je dat dingen anders kunnen lopen dan gepland, zoals treinvertragingen, files of veranderingen in accommodaties. Het is belangrijk om niet in paniek te raken of boos te worden, maar samen naar oplossingen te zoeken en het beste van de situatie te maken. Soms kunnen problemen op vakantie zelfs achteraf grappige herinneringen opleveren.
Houd er rekening mee dat een vakantie niet altijd alle relatieproblemen oplost. Het kan zelfs bestaande spanningen vergroten. Als je relatie onder druk staat, kun je de vakantie juist benutten om samen te werken aan jullie relatie. Geef elkaar de ruimte om te ontdekken wat jullie nog leuk vinden aan elkaar en waar jullie behoefte aan hebben. Maak bewust afspraken en gebruik de vakantie als een periode van opladen en ontspanning.
Door open en eerlijk met elkaar te praten, kunnen verwachtingen, behoeften en eventuele spanningen besproken worden, waardoor de vakantie soepeler verloopt en jullie relatie versterkt kan worden. Geniet van jullie vakantie samen, want dat moet na het lezen van deze blog helemaal gaan lukken.
Note: de blog is geschreven voor elke relatie. Het filmpje van Mark Gungor gaat specifiek over een M/V relatie.
Comments