top of page

Omgaan met teleurstellingen: 9 tips om tegenslagen te overwinnenLaatst heb ik zelf een teleurstelling ervaren. Ik had het plan om weer met een groep vrouwen naar Terschelling te gaan, maar ik liep tegen het Paasweekend aan en mensen konden niet en wilden liever in het najaar weer mee. Het lukte me dus niet om genoeg aanmeldingen te krijgen voor april.


Dat was balen. Dus ik was even niet mild naar mezelf: had ik het anders moeten aanpakken? Toen ik dat gevoel onder ogen kwam en het echt kon voelen, wist ik dat ik er alles aan had gedaan. En ik voelde de stress die ik ervan kreeg. Ik vind het geweldig om te doen, met een groep vrouwen op pad, een echte sisterhood, waarin je elkaar helpt en samen kunt verdiepen in groei en ontwikkeling.


Als dat dan ineens niet doorgaat, is dat een bittere kluif. Ik heb er een weekend mee gezeten en merkte toen dat het niet goed voelde. Het werd een strijd. Het kostte me heel veel energie. Maar wat is er nou erg aan als ik het in september ga doen? Op het moment dat ik dat besloot, kwam er rust. Ik haalde letterlijk adem. Er viel een last van mijn schouders.


Ik liep tegen mijn eigen oude gedrag aan, ik zette mezelf onder druk. Ik liep in het bos en daar kwamen de ideeën. Ik wil me op vrouwen richten en met dat idee kwamen de een na de andere trainingen eruit rollen, om te gaan ontwikkelen. Alles viel op zijn plek.


Dankzij de acceptatie van mijn teleurstelling en een sessie bankdrukken, heb ik ineens veel meer veerkracht. Ik voelde me ongelofelijk sterk. En dat kwam niet alleen doordat het me lukte om met redelijk gemak 62,5 kilo op te drukken, maar vooral omdat ik dat niet had verwacht. Dit gaf me de bevestiging dat ik meer kan dan ik denk. Het voelde als een beloning voor mijn eerdere teleurstelling. Nu denk ik: wat ben ik eigenlijk sterk. Teleurstellingen horen er gewoon bij. Ik kan dit aan!


Hoe ga je om met teleurstellingen?

Bij het omgaan met teleurstellingen kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en de kracht te vinden om door te gaan. Hier volgen enkele tips over hoe je met tegenslagen kunt omgaan en succesvol verder kunt gaan:


1. Denk na over de situatie

Neem de tijd om na te denken over wat er gebeurd is en waarom je je teleurgesteld voelt. Dit zal je helpen je emoties te begrijpen en waarom ze zo sterk zijn. Het kan je ook helpen eventuele patronen of triggers te identificeren die tot de situatie kunnen hebben bijgedragen.


2. Verwerk de teleurstelling in jezelf

Ben je teleurgesteld in iets dat je liever anders had gedaan? Kijk ernaar met mildheid, we zijn snel geneigd om onszelf te veroordelen. ‘Stommerd wat heb je nou dan gedaan’, en meer van die uitspraken die we naar onszelf doen als we een beetje teleurgesteld zijn. Voel eens wat er met je gebeurt. Wat voor gevoel roept het op? Word je verdrietig of juist boos? Dat mag je best even voelen en je hoeft het niet weg te duwen of te verstoppen onder een oordeel. Mildheid, is het antwoord. Blijf objectief kijken.


3. Identificeer wat je ervan kunt leren

Elke teleurstelling is een kans voor groei - bedenk wat je van deze ervaring kunt leren waardoor het de volgende keer gemakkelijker wordt en probeer naar binnen te gaan. Wat doet dit met mij? Wat roept het allemaal op? Wat wordt er getriggerd en waar doet het me aan denken? Waar wijst dit op? Is er iets nieuws dat je anders moet doen? Zijn er vaardigheden die ontwikkeld moeten worden?


4. Reframe je denken

Het is gemakkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen als we te maken hebben met teleurstelling - probeer je gedachten in een positiever licht te plaatsen door je te richten op oplossingen in plaats van problemen en de dingen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken tot er iets nuttigs naar voren komt! Ga de teleurstelling anders benoemen. Stel jezelf andere vragen (positiever) Wat kan ik hiermee? Welke boodschap zit hierin? Wat kan ik leren?


5. Onderneem actie!

laat je teleurstelling je vooruitgang niet verlammen - onderneem actie! Neem de tijd om je emoties te herkennen. Bedenk of het fijn is om hulp te vragen, met iemand te sparren misschien? Soms moet je ook gewoon een andere weg kiezen. Ergens mee stoppen, iets cancellen. Dan voel je de kracht van binnenuit en je denkt: dit voelt goed!


6. Praat en adem het uit

Zoek een vertrouwde vriend of familielid en praat over hoe je je voelt. Je hoeft niet in detail te treden - gewoon je emoties uiten kan helpen de stress te verlichten en je een gevoel van perspectief geven. En probeer te ademen. Ook dit kun je samendoen. Ademen en praten zijn twee manieren om te ventileren, en dat lucht op!


7. Laat jezelf de emotie voelen

Teleurstelling is een natuurlijke emotie - probeer je er niet tegen te verzetten of het weg te duwen, maar neem in plaats daarvan de tijd om te erkennen wat je voelt en waarom. En vergeet niet, dat er maar één ding hoeft te gebeuren en je je weer totaal anders kunt gaan voelen. Soms gaat er een nachtje overheen en sta je op als ander mens.


8. Oefen zelfzorg

Zorg voor jezelf in deze moeilijke tijd door dingen te doen waardoor je je beter voelt en weer energie krijgt - ga sporten, luister naar muziek, lees een boek, kijk een film, zoek de natuur op enz. En doe waar je vrolijk van wordt.


9. Zoek professionele hulp

Als je gevoelens van teleurstelling te overweldigend of hardnekkig zijn, denk dan eens aan je kindertijd. Wanneer heb je dit gevoel eerder gehad? Voelde jij je toen niet gezien? Niet gehoord? En herken je dat gevoel nu weer? Heb je vaker het probleem dat je jezelf teleurstelt en je aan jezelf gaan twijfelen? Dan kan een coach zeker helpen. Samen ga je kijk naar wat je nu helemaal aan het doen bent? En hoe je dit anders kunt invullen.


66 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page