top of page

Wat doe je als je overweldigd wordt door stress?In een wereld die constant aan het veranderen is, weet je nooit helemaal waar je aan toe bent. Je maakt plannen, met de beste intenties, maar je omgeving en de omstandigheden gooien die plannen zonder pardon weer omver.


Hoe kan het dat je continue stress ervaart?

Altijd in beweging en continue verandering, het kan soms vermoeiend zijn om het allemaal bij te benen. Stress gaat met ons aan de haal en door de hoeveelheid aan mogelijkheden, of juist beperkingen, weten we niet meer waar we moeten beginnen. Dat zijn de momenten waardoor we ons overweldigd kunnen voelen.


Wat kun je doen om stress te verminderen?

Stel jezelf een vraag In mijn praktijkruimte hangt een poster met een simpele vraag die ik niet alleen aan cliënten maar ook regelmatig aan mezelf stel: Moet ik dit nu doen? De vraag lijkt eenvoudig genoeg, maar er schuilt meer achter dit zinnetje dan je op het eerste oog zou vermoeden.


Hoe kan deze zin jou verder helpen: ‘Moet ik dit nu doen?’

Wanneer het allemaal te veel lijkt en je alles tegelijk wil doen, haal dan even adem en ga eens bij jezelf na:

MOET ik dit nu doen?

Moet IK dit nu doen?

Moet ik DIT nu doen?

Moet ik dit NU doen?

Moet ik dit nu DOEN?

Wat deze vragen doen is je even stil laten staan. Elke vraag heeft een klein nuanceverschil, en daardoor kan elke vraag een andere uitkomst hebben.


Hoe kom je van het gevoel af dat iets moet?

Zo creëer je ruimte om een keuze te maken die op dit moment goed voor je is. Soms wil ik per se iets afmaken omdat ik het gevoel heb dat het moet. Ondertussen ben ik eigenlijk veel te moe en totaal niet meer gefocust, waardoor het klusje drie keer zoveel tijd en gedoe kost als normaal. Als ik mezelf dan deze simpele vragen stel, kom ik erachter dat IK dit wel moet doen maar dat ik DIT niet NU hoef te doen.


Hoe zorg ik ervoor dat ik meer rust in mijn hoofd heb?

Zet alles op een rijtje wanneer je een drukke dag voor de boeg hebt, of een to do list die onmogelijk lang lijkt, kan het helpen om de avond van tevoren even de volgende dag door te nemen; Wat zijn de belangrijkste dingen voor morgen? Waar zie je het meest tegenop? Wat kun je makkelijk en snel afhandelen?


Als je alles wat je wil en moet doen op een rijtje zet, heb je snel een simpel overzicht, waardoor er geen dingen meer door je hoofd hoeven te spoken.


Wat moet ik doen om niet bang te worden voor mijn eigen agenda?

Het kan ook helpen om een volledige weekplanning te maken, zo krijg je wat houvast voor de hele week. Het gevaar bestaat alleen dat je de planning veel te vol wil gooien en daardoor geen tijd meer overhoudt voor ontspanning, jezelf, je relatie, je gezin, of gewoon om helemaal niks te doen. Want ook die momenten verdienen een plekje in de planning. Zo voorkom je dat je een hekel gaat krijgen aan je agenda.


Het is vooral belangrijk om mild voor jezelf te zijn tijdens het plannen, en de vragen van “moet ik dit nu doen?” in je achterhoofd te houden.


Waar komt het gevoel van stress vandaan?

Stress of een gevoel van druk zijn zit meestal in je hoofd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet daadwerkelijk veel te doen hebt, maar je overweldigd voelen, ontstaat wanneer je hoofd aan de haal gaat met allerlei zorgen en onzekerheden.


Wat kunnen de gevolgen van stress zijn?

Je kunt zomaar een gevoel van verlamming ervaren; Je wil van alles en het liefste allemaal tegelijk maar door de hoeveelheid weet je niet meer waar je moet beginnen en dus gebeurt er niks. Er ontstaat een soort kortsluiting in je hoofd.


Het is op zo’n moment handig om op de pauzeknop te drukken en jezelf stil te zetten. Dat klinkt misschien gek, om stil te staan terwijl je voor je gevoel toch al niks aan het doen was, maar het gaat juist om rust te creëren in je hoofd.


Welke oefening kan helpen tegen stress?

'Zet jezelf op pauze' oefening;

Ga met je rug tegen de leuning zitten.

Zet je beide voeten op de grond.

Adem diep in en blaas zo lang mogelijk uit

Herhaal dit 3 tot 5 keer

Je zal merken dat het stiller en rustiger wordt vanbinnen.


Ik heb regelmatig cliënten die in een gestreste staat mijn praktijk binnenstappen. Het eerste wat ik dan doe is ze stilzetten en op deze manier adem laten halen. Het is opvallend om te merken dat niet alleen hun schouders en ademhaling zakken maar ook hun stem een stuk rustiger wordt.


Kortom, maak je vooral niet te druk

Hoewel er soms te veel van ons gevraagd wordt, gebeurt het ook vaak dat we onszelf vooral heel erg druk maken. Bedenk dan dat we geen invloed hebben op wat er op ons pad komt, maar wel hoe we daarmee omgaan. Wees mild naar jezelf en vooral, blijven ademhalen.


59 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page