top of page

Hoe leer je uit een negatieve spiraal te stappen?


(Credits Poo Chan)


Door naar een adelaar te kijken...


Stel je eens voor; je geeft een presentatie op je werk en iedereen is dolenthousiast. Je voelt je goed over je presteren, en bescheiden neem je de complimenten in je op. Maar dan is er toch nog een kritiek puntje. Een collega heeft nog wat op- en aanmerkingen waar je iets mee moet. Wat blijft je dan bij? Met welk gevoel ga je dan terug naar huis?

Hoe ga je om met negatieve feedback?

Negatieve feedback, of zelfs negatieve mensen, horen nou eenmaal bij het leven. Maar hoe ga je daar dan mee om? Kritiek heeft de neiging om in ons hoofd te blijven spoken, omdat het onverwachts komt, of onterecht voelt. Omdat we het op onszelf betrekken.


Waarom blijven we hangen in negatieve gedachtes?

Het is heel verleidelijk om te blijven hangen in negatieve gedachtes, om ze volledig te willen uitpluizen, zodat je opeens vol met twijfels zit over je kunnen. Misschien blijven de gedachten rond malen, in een poging ze beter te begrijpen, maar het vervelende is dat hoe meer aandacht je aan die negativiteit besteedt, hoe meer het groeit.

Waarom heb je bevestiging en erkenning nodig?

Onder de negatieve gevoelens en de verhalen die we onszelf vertellen, schuilt vaak een gevoel van dat we ons niet gehoord of gezien voelen. We zoeken erkenning of bevestiging maar krijgen die niet op de manier zoals we dat graag zouden willen.


Bijvoorbeeld, wanneer je heel hard hebt gewerkt om een moeilijk rapport op tijd af te krijgen, en een collega vervolgens claimt dat het allemaal niet zo moeilijk was. Zo’n opmerking kan natuurlijk irritatie opleveren, of zelfs twijfel, was het inderdaad heel makkelijk? Heb je het jezelf moeilijk gemaakt? Heb je iets niet goed gedaan? Wat we vaak op dit soort momenten doen is steun zoeken in onze twijfel.


Ben je wel anders gaan denken?

We proberen ons te omringen met geluiden van instemming. De ander is gek, jij niet. Maar, hoewel het misschien lijkt alsof we hier de negativiteit proberen op te lossen, zitten we er stiekem nog steeds in gevangen. Hij is alleen verschoven van “ik ben niet goed genoeg” naar “de ander is niet goed genoeg.” Zo ontstaat de kans om vast te komen in een negatieve spiraal die onnodig veel energie kost, en ons bovendien steeds verder van onszelf verwijderd.


Dus hoe komen we daaruit? Als we moeite hebben met onszelf te begrijpen kan het soms helpen je blik op de natuur de richten. Laten we eens kijken naar de vogelwereld bijvoorbeeld.

Wat kunnen we leren van een adelaar?

Een adelaar is een grote, sterke roofvogel, die symbool staat voor kracht, vrijheid en onafhankelijkheid. Al die positieve kwaliteiten trekken helaas ook weer negatieve krachten aan.


Welke negatieve krachten trekt een adelaar aan?

Een adelaar wordt vaak benaderd door kleinere vogels die proberen te profiteren van zijn grootste kracht. In dit geval is er een kraai die wil meeliften met de adelaar. Hij land op de rug van de roofvogel en zet zijn klauwen vast.


Niet erg prettig voor de adelaar natuurlijk, maar opvallend genoeg schudt de adelaar de kraai niet van zijn rug af. Hij weet namelijk dat hij veel hoger kan vliegen dan de kleine kraai. Door steeds hoger en hoger te vliegen wordt de lucht steeds ijler, te ijl voor de kraai, waardoor die vanzelf loslaat.


Er hoeft geen strijd of inspanning geleverd te worden door de adelaar, omdat zijn belager vanzelf van zijn rug glijdt. Hij overstijgt letterlijk zijn negatieve omstandigheden, simpelweg door bij zichzelf te blijven en gebruik te maken van zijn kwaliteiten.


De adelaar doet zijn eigen ding.


Hoe pas je het gedrag van de adelaar toe?

Door bij onszelf te blijven en uit te gaan van onze eigen kracht, glijdt de negativiteit makkelijker van ons af. Er hoeft niet altijd gestreden worden, niet met de ander, maar vooral niet met jezelf. Geef jezelf die erkenning of bevestiging die je eerst bij de ander zocht.


Dat is niet altijd zo simpel als het lijkt. Het is dan nodig om oude overtuigingen en blokkades op te ruimen. Door het gesprek met jezelf aan te gaan door middel van contact met jouw hoger bewustzijn kom je erachter wat je drijft en wat je nu nodig hebt.

Je gaat wat hoger vliegen en de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Waardoor we al het andere wat niet meer dient gemakkelijker achter ons kunnen laten. De prioriteiten worden weer helder.


Omdat je het wel zelf kan, maar niet alleen, kan ik je hierbij ondersteunen door dit proces te begeleiden d.m.v. een reading of een healing. Het gaat dan over het kijken naar jouw patronen en hier inzicht in te geven en je te helpen met opruimen.


156 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page