top of page

Hoe ga je om met veranderingen?


"True life is lived when tiny changes occur" (Leo Tolstoy)


“Ik ben er helemaal klaar mee, ik wil het anders, ik wil verandering en het liefst zo snel mogelijk. Hoe moet ik dat doen?”


Dat is een vraag die vaak gesteld wordt bij mij in de praktijk. Mensen lopen vast, raken in de knoop, of willen zich gewoon graag verder ontwikkelen en hopen dan, met een paar snelle tips en tricks, weer verder te kunnen.


Waarom vragen veranderingen zoveel van je?

Vaak zijn ze enorm streng voor zichzelf. Het moet in een keer goed en de eventuele tricks die ze aangeleerd krijgen moeten gelijk voor verandering zorgen. De ambitie is er, maar in de uitvoering gaan ze aan zichzelf voorbij.


Verandering gaat nou eenmaal niet zo snel en laat zich al helemaal niet dwingen. Het vraagt tijd, aandacht en een beetje liefde. Liefde voor het feit dat het best moeilijk is om te veranderen en liefde voor jezelf, omdat je bezig bent bewust te worden, want uiteindelijk gaat het toch om die bewustwording. Inzicht krijgen in je eigen proces. Niet gelijk vooruit draven maar even stilstaan.

Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Hoe communiceer je? Hoe geef je grenzen aan?

Hoe maak je jezelf zichtbaar?


Helpt meditatie bij veranderingen?

De eerste keer dat je probeert te mediteren zal je het misschien vreselijk vinden. Je zit niet lekker, raakt afgeleid door lawaai om je heen, voelt kramp in je schouders, wordt overspoeld met andere ‘productievere’ dingen die je beter zou kunnen gaan doen en zit ongeduldig te wachten tot je die “magische zen modus” zal ervaren.


Werkt meditatie wel zo?

“Zo werkt het natuurlijk niet”, denk je. Maar als je het nog eens probeert, en misschien nog een keer, ervaar je langzaam de rust en stilte die je verlangde. Door de strengheid los te laten van “Ik moet nu zen worden! Waarom voel ik niks? Volgens mij doe ik het niet goed.” En gewoon met liefde en aandacht bij jezelf te zijn, zal je merken dat het met tijd, vanzelf makkelijker gaat.


Het zou zo mooi zijn als we tijdens die stapjes die we zetten, naar de verandering die we ambiëren, kunnen glimlachen, terwijl we onszelf een liefdevol duwtje in de rug geven.

Veranderingen waar we weinig invloed op hebben

De afgelopen maanden was er veel verandering. Ongeplande en ongewenste verandering. Een nieuwe wereld waar we opeens mee moeten dealen. Gedwongen om even stil te staan en te reflecteren op hoe we normaal gesproken ons leven leiden. Dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, zijn dat nu opeens niet meer.


Hoe ga je om met ongevraagde veranderingen?

Het zorgt misschien voor angst of moedeloosheid, maar deze tijd zouden we ook als helend kunnen ervaren. We krijgen de kans om onze prioriteiten scherper te stellen. Kritisch te kijken naar (ons eigen) gedrag, mensen en activiteiten die niet meer bij je passen. Om op die manier juist weer dichter bij jezelf en jouw waarheid te komen. Ook gedurende deze veranderende tijden.


Welke veranderingen heb ik doorgemaakt?

Ikzelf ben ook aan het veranderen geslagen. De afgelopen tijd heb ik gebruik gemaakt van de stilstand om te kijken naar wie ik nu ben en wat ik wil uitdragen. Daar is een volledig nieuwe website uitgerold met nieuwe foto’s, nieuwe kleuren en nieuwe teksten, die beter bij mijn huidige werkwijze passen.


Verandering is nou eenmaal onvermijdelijk, ik ben niet meer dezelfde als toen ik 18 jaar geleden Back to Basics ben gestart. Met liefde nodig ik jullie uit een kijkje te komen nemen. Hopelijk zien we elkaar snel.

81 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Wil je graag op de hoogte blijven?
Dat kan! Laat hieronder je gegevens achter, en ontvang onze blog updates.

Hartelijk dank voor je aanmelding!

bottom of page